China en Rusland blokkeren en verbieden VPN diensten

China en Rusland willen VPN diensten blokkeren. Zoals je misschien wel hebt vernomen in de onthullingen van Edward Snowden een aantal jaren geleden zijn de overheidsdiensten al een heel eind met het vastleggen van je acties op het internet en het onderscheppen van je verkeer. Niet overal kun je wat tegen doen, maar wel tegen het onderscheppen van je verkeer. Door gebruik te maken van een VPN dienst wordt je internetverkeer versleuteld en gaat het ook nog (als je wilt) via anderen landen of locaties, zodat men ook niet ziet dat jij het bent. Grote landen als China en Rusland willen ook graag de controlerende functie uit kunnen blijven oefenen en verbieden daarom VPN diensten.

Zo kunnen hun onderdanen niet meer doen alsof ze uit een ander land komen en toch gecensureerde websites kunnen bekijken. In Rusland is de wet er zelfs al door en vanaf 1 november mag je geen VPN dienst meer gebruiken en zullen VPN diensten ook geblokkeerd worden. In China pakken ze het iets anders aan, daar moet een VPN-provider een vergunning aanvragen voordat ze hun diensten mogen aanbieden in China. Dat is sinds het begin van het jaar van toepassing. Tot aan de dag van vandaag is er nog geen vergunning uitgegeven.

Hier zal dat eerst nog niet zover komen, al weten we dat bijvoorbeeld Stichting Brein ook niet blij is met VPN diensten, omdat je middels VPN ook kunt downloaden met bijvoorbeeld Bittorrent zonder dat je je IP-adres achterlaat. Dit IP-adres is namelijk te gebruiken om downloadboetes te sturen, het nieuwste middel van Dutch FilmWorks.