De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network. Je kunt de term VPN kennen van bijvoorbeeld het bedrijf waar je werkt, dit is namelijk een besloten computernetwerk, in tegenstelling tot het behoorlijk publieke internet. Meestal is een verbinding met een VPN een versleutelde, beveiligde verbinding. Dat dient bijvoorbeeld om bedrijfsdata niet zomaar over het internet te sturen.

Tegenwoordig worden VPNs niet meer alleen gebruikt door bedrijven, maar ook veel door particulieren. Een VPN zorgt ervoor dat je internetverkeer versleuteld wordt. Dat is zeker nuttig als je bijvoorbeeld internet vanaf openbare netwerken, zoals WiFi in de trein, hotels en restaurants. Het netwerkverkeer is openbaar, maar omdat een VPN al je verkeer versleuteld is, is niet te bekijken wat je precies doet voor kwaadwillenden op hetzelfde netwerk.

Nu het internet, de regelgeving en zeker ook de surveillance groeit (denk maar aan de onthullingen van Edward Snowden) zorgt een VPN ervoor dat je priv├ę kunt blijven surfen. Een dienst als VPN Unlimited biedt VPN aan aan particulieren, met talloze mogelijkheden. Zo kun je met meerdere apparaten gebruik maken van deze dienst, staat er altijd een server dicht bij je in de buurt om lekker snel te internetten (meer dan 1000 servers op 70+ locaties) en zo kun je zelfs je locatie aanpassen. Je kunt namelijk kiezen in welk land je inlogt op een VPN. Zo kun je het eruit laten zien alsof je internetverkeer uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten komt. Dat kun je doen om bepaalde content (zoals video’s of artikelen) te kunnen zien op websites die voor gewone Europeanen afgeschermd blijven.

Een VPN is dus een dienst die ten goede komt aan je veiligheid (je internet verkeer kan niet worden bekeken), je privacy (ander, geen bekend IP-adres en locatie) en je mogelijkheden op het internet! Lijkt het je een goed idee? Neem dan VPN Unlimited (nu 7 dagen op proef)!